Az elme horgonyai

Szerző: | 2023, nov, csü | 0 hozzászólás

Korábbi bejegyzésemben a test különböző horgonyait mutattam be nektek. kattints a linkre, ha szeretnéd újraolvasni a bejegyzést.
https://www.stepstoyoursoul.com/testunk-tudatossagra-hivo-horgonyai/

A második fő horgony, amit hozzá adhatunk a napi gyakorlatokhoz, ez az elme horgonyai. Plusz fókuszpont, mely még jobban tud nekünk abban segíteni, hogy a jelenben maradhassunk.

Hogyan használhatjuk?

Az elmének egy egyszerű feladatot adunk, amire fókuszálhatja a figyelmet. Ez alatt nem fogunk elveszni a tudattalan gondolatokban.

 

1, Nevet adunk a cselekvésünknek

Korábban egy példát hoztam a sétára, hogyan vihetjük a figyelmünket arra, ahogy a lábunk érinti a talajt. Ismét a testünket használva, elkezdünk sétálni. Először a jobb lábat tesszük le, amit magunkban ki is mondunk, jobb, majd bal lábbal lépünk és mondjuk magunkban, hogy bal. Tehát a lépésekkel egyszerre: jobb, bal, jobb, bal. Először furcsa lehet ezt magunkban mondogatni, de ez egy jó és gyors gyakorlat a figyelmünk megtartásához vagy visszaszelídítéséhez ha pl.: zaklatottak vagyunk.

Tipp

Légzésnél is gyakorolhatjuk. Pl.: kilégzésnél kimondjuk magunkban a szót hogy: KI, belégzésnél:BE.

A második fő horgony, amit hozzá adhatunk a napi gyakorlatokhoz, ez az elme horgonyai. Plusz fókuszpont, mely még jobban tud nekünk abban segíteni, hogy a jenenben maradhassunk.

2, Számolással adhatunk feladatot az elménknek

Sétálásnál, ahogy lépsz a bal majd a jobb lábaddal, elkezdesz számolni egytől tízig. Mint bal-egy és jobb-kettő és így tovább. Majd újrakezded a számolást egytől – tízig. 

Tipp

Amikor a légzésünkre fókuszálunk mondhatjuk belégzéskor, hogy egy, kilégzéssel kettő és így tovább.

Mindfulness gyakorlásánál a test horgonyait használjuk. Az elme horgonyai opcionális lehetőségek, nem muszáj használni őket.
Ez szimplán extra segítségként jól jöhet számodra ha épp nehezebben megy a fókuszálás.

Bátran induljatok el a jelentudatosság útján ezekkel az eszközökkel. Ha segítségre lenne szükségetek, írjatok bátran.

Ölel, Anita

Írd meg kommentben:

Írd meg melyik gyakorlat tetszett a legjobban? Az elme vagy a test horgonyai?

Dudásné Szerafi Anita 
Mindfulness Coach – Szociálpedagógus