Testünk tudatosságra hívó horgonyai

Szerző: | 2023, nov, csü | 1 hozzászólás

Modern társadalmunkban, az élet gyors tempót diktál, amiben alig marad időnk egy kicsit megállni. Nincs időnk felismerni, hogy hálásak lehetünk a mai napért is és megéljük azokat a pillanatokat amik megtörténnek velünk itt és most.

Gyakran visszatekintünk múltunkba, kielemezzük, majd előre nézünk a jövőbe és analizáljuk vagy meg próbáljuk megjósolni a lehetséges történéseket. Bárcsak másképp tettem volna…

Mi van ha?… Ezzel az oda vissza ugrálással, kihagyjuk a jelen pillanatok megélését.


A tudatos jelenlét befolyásolja életünk minden aspektusát. Gyakorlásával egy sokkal egyszerűbb, produktívabb és élvezetesebb életet érhetünk el.

A mindfulness előnyei:
  • Fejlődik koncentrációs képességünk
  • Mentálisan is összeszedettebbek leszünk
  • Nagyobb belső béke
  • Nyugodtság
  • Az élet nehézségeit kiegyensúlyozottan kezeled
  • Produktívan tudod a stresszes helyzeteket kezelni
  • Tovább tart a relaxált állapot
mindfulness alapozo
Hogy kerültem én ide?
Biztosan veled is megtörtént már, hogy egyik szobából átmentél a másik helyiségbe és nem tudod hogy kerültél oda vagy, hogy miért indultál el. Ebédeltél de nem emlékszel az étel ízére mert közben a social mediat pörgeted vagy dolgoztál közben? Ha most megkérdezed magadtól, mit ettél vacsorára, akkor feltudnád idézni az ízét?

Manapság az emberek nagyon nehezen tudják a nyugalmat elérni és megbecsülni. Természetesen temperamentumunk, habitusunk állandó, de főleg egy folyton pörgő személynek a legfontosabb meghatározni és betartani a pihenés idejét. Ehhez segít hozzá a slowlife. Egy tudatosan, lelassult életmód.

Sokan már egy kényszeres folyton cselekvő állapotba kerülünk, mert nem akarunk egyedül maradni, vagy attól félünk, nem leszünk elég hatékonyak, vagy megbecsülendőek ha megállunk és megpihenünk. Te is érezted már azt, hogy csak akkor vagy szerethető ha mindent megteszel a másikért és közben magad teljesen elhanyagolod?

Mi van akkor ha sosem állunk le?

Amikor elveszítjük önmagunk érzékelését, elveszlik minden fontos intuitív kapcsolat a testünkkel. Nem figyelünk a belső változásokra, nem vesszük észre rossz egészségi állapotunk jelzéseit. Helyette maradnak a negatív gondolatok és az önszabotázs. 

Egy tudatos mindsettel elérhetjük a belső békét, az összpontosítást saját igényeinkre és szükségleteinkre. Ezekre a technikákra foglak megtanítani időről időre. 🙂

 

 

Írd meg kommentben:

Te is ebben a stádiumban vagy? Tudtad, hogy a tudatos jelenlét mindennapi alkalmazásával ez megváltoztatható?

Dudásné Szerafi Anita
Mindfulness Coach – Szociálpedagógus