Tea meditáció a nyugodt alvásért

Szerző: | 2023, okt, vas | 0 hozzászólás

A tea meditáció egy olyan nyugodt légkör, rituálé megteremtését szolgálja, amikor bevonjuk minden érzékszervünket, egészen a tea elkészítésétől, az elfogyasztásig. Arra használjuk, ezt a technikát, hogy tudatosítsuk elménket és testünket, amihez a tea lesz útmutatónk.

Vannak időszakok, amikor már nem látunk ki a végeláthatatlan teendőlisták közül. Nyomasztanak minket ezek súlyai, lehet szorongunk is tőle, éjszaka álmatlanul forgolódunk ágyunkban. Ismerős?

A tea meditáció segít kicsit megállítani az időt, hogy egy csésze varázslatot csempésszünk magunknak.

tea_meditacio

Miért hasznos a tea meditáció elsajátítása?

A tea már évezredek óta a békés, puha, illatos légkör megtestesítője. Sokunknál a nap legnyugodtabb pillanatai közé tartozik amikor teáznak vagy kávéznak.

  • napközben segít fókuszált állapotba kerülni,
  • nyugodtan tudod a napi feladatokat ellátni, 
  • Átgondoltan hozol döntéseket,
  • Kevésbé fogod hirtelen felkapni a vizet, na nem a tea vizet,
  • vagy abban segít, hogy könnyebben átadjuk magunkat a pihentető alvásnak.

    A nyugodt és mély alvás elengedhetetlen része a megfelelő ráhangolódás, az egészséges rutin kialakítása. 

Hogyan készülj fel a tea meditációra? 

1, könnyű étkezés elfogyasztása, amitől nem érzed a gyomrodban, hogy túl etted magad de pont elég volt

2, Először is figyeld meg a hangulatod, hunyd le a szemed és tedd fel magadnak a kérdést: Most mire van szükségem? Ha megvan a válasz, a szerint válaszd ki a megfelelő teafajtát.  A korábbi posztomban, ahol a Tea ajánlásokat hoztuk egy vendég posztban, egyenesen Varga Mariann – Tea Nagykövet ajánlásával.

3, Vedd elő kedvenc bögrédet, vagy egy olyat ami a vágyott hangulatodat megtestesíti.

A tea/kávé meditáció lépésenként

 

1, Buborékok 

Tedd fel a teavizet. Ne hagyd magára. Figyeld meg, ahogy felforr a víz, buborékozik, gőzölög. Milyen hangokat hallasz?

 

2,  Forró örvény

Készítsd elő a teafüvet, öntsd rá a forró vizet ¾-ig a bögrédben. Figyeld meg, ahogy megváltoztatja a színét a víz. Merengj el az örvényben.

 

3, Ízek harmóniája

Ha lejárt az áztatási idő, szűrd le idd natúran vagy ízesítsd mézzel, citrommal, esetleg angolosan tejjel. Figyeld meg ahogy csöpög a méz, kavarodik a citromlé és változik a tea színe. 

 

4, Végy egy mély lélegzetet

Most a szagló érzékszervünket vesszük elő és mélyen beszippantjuk a teánk illatát. Tudatosítsd magadban, milyen illatokat érzel? Édeset? Fanyarkásat? Szúrósat? Gyümölcsöset? Az illat felhozhat kedves emlékeket, barátságokat, pihenést, nyugodt olvasást. Érzékeld a tenyereddel a bögrédet.

 

5, Az első korty

Pár másodpercig tartsd a szádban az italt és ízlelgesd, mielőtt lenyeled. Milyen az íze? Ugyan olyan mint amit a szaglás útján beazonosítottál?
Figyeld meg, ahogy átjárja a tested a forró ital, felmelegít, feltölt, élénkít.

 

6, Meditálás

Helyezkedj el kényelmesen, dőlj hátra és csukd le a szemed. Pihenj meg egy kicsit.

Hogy érzed most magad a testedben? Ha van olyan testrészed ami feszesen van, lazítsd el az izmaidat, ereszd le a vállaidat. Most nem rohansz sehová. Süppedj bele a székedbe, légy jelen puhán.
Kapcsolódj a légzéseddel. Milyen most a légzésed? Kapkodó, könnyed, laza, mély, akadozó?
Végy néhány hosszú légzést. Mélyen szívd be a levegőt az orrodon, majd lassan fújd ki a szádon és közben enged el a benned lévő feszültséget. Érezd ahogy áramlik a krisztálytiszta levegő a garaton át a tüdődbe, amit megtölt az oxigéndús levegő és amikor kilélegzed kisöpri a benne lévő szorító érzéseket, nyomást is.

 

Elkalandozhat a figyelmed meditáció közben ami teljesen természetes. Kedvesen tereld vissza a figyelmedet a jelenbe.

Figyeld meg a kezed melegségét, a puha érzetet. Ez a nyugalom hatással van az egész testedre, nyugodttá teszi érzelmeidet. Ez a melegség szétárad a testedben. Pihenj meg ebben a kedves melegségben. Ülj így pár percig. 

 

Talán már ellazultak az izmaid, az arcod és a légzésed nyugodt. A légzés segítségével lazíthatunk a feszes testi érzeteken.

 

Nyisd ki a szemed és a teát a tenyeredben tartva tudatosítsuk, hogy mennyi mindennek kellett történie ahhoz, hogy ez a tea/kávé eljuthasson hozzád.
A tealeveleket érő esővíz mely táplálta, a nap sugarai érlelték a tea leveleket. Gondos kezek válogatták, szárították és hosszú utat megtéve, eljutott hozzád. Ez a különleges ital, most a téged táplál.


Köszönjük meg ezt a pillanatot. Érezd, ahogy a hála gondolata melegséggel tölti el a szíved, lelked, tested. 🙂

Írd meg kommentben:

Hogy érzed most magad? Nyugodtabb, ellazultabb, koncentráltabb vagy?
Milyen gondolataid vannak most? 

kamilla

Dudásné Szerafi Anita 
Mindfulness Coach – Szociálpedagógus